Loopbaanbegeleiding

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding kan je helpen met al je vragen die te maken hebben met je loopbaantraject of je werkomstandigheden.

Herken je je in een of meerdere van deze situaties?

  • Welk werk past er echt bij me?
  • Ik zou graag mijn kwaliteiten beter benutten. Hoe pak ik dit aan?
  • De werkdruk blijft maar stijgen. Zou ik beter ander werk zoeken?
  • Hoe krijg ik meer voldoening en plezier in mijn job?
  • Hoe kan ik een beter evenwicht vinden tussen mijn werk en mijn privéleven?
  • Ik heb het gevoel dat ik in mijn job niet kan tonen waar ik echt goed in ben. Wat kan ik hieraan doen?
  • Ik heb het moeilijk op vlak van werkrelaties. Hoe los ik dit op?
  • Ik wil zelfstandige worden in bijberoep. Wie of wat kan me helpen om mijn pad te vinden?

Dan kan loopbaanbegeleiding jou helpen. Je ontdekt wat je gelukkig maakt op het werk en wat je energie geeft.


Wat houdt loopbaanbegeleiding concreet in?

Je loopbaanbegeleider ondersteunt je via een aantal gesprekken bij het maken van een loopbaankeuze of loopbaanbeslissing. Dit verloopt op een professionele manier en op maat van wat jij nodig hebt.

Je verkent samen je loopbaanvraag en je bezorgdheden en je krijgt oefeningen en opdrachten om thuis te maken die je telkens bespreekt. Zo kom je tot nieuwe ideeën en inzichten en tot antwoorden op je loopbaanvraag.

In je persoonlijk ontwikkelplan (POP) hou je je inzichten bij en noteer je de verschillende acties die je gaat ondernemen. Zo krijg je de dingen ook echt gedaan!

Wil je na je loopbaanbegeleiding nog wat extra hulp om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren? Dat kan via een nazorgmoment. Per cheque heb je recht op een half uur gratis nazorg.


Wat is een loopbaancheque?

Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op loopbaancheque gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Een loopbaancheque kan je inzetten om een vraag over je loopbaan of een werkgerelateerd onderwerp onder de loep te nemen. Dit doe je samen met een door de VDAB gemandateerd loopbaancoach. Je betaalt dus zelf maar een klein deeltje van de totaalprijs en je gaat aan de slag met specialist ter zake.


Heb je recht op loopbaancheques?

Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf voorwaarden voldoen:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel. In bepaalde situaties kom je ook in aanmerking als je niet in Vlaanderen of Brussel woont.
  • Je werkt voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
  • Je hebt over je hele loopbaan minstens zeven jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd.
  • Je volgde de voorbije zes jaar geen loopbaanbegeleiding via een erkend loopbaancentrum van de VDAB.
  • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen.

De VDAB controleert of je recht hebt op loopbaancheques of niet. Je kan dit aanvragen op door in te loggen op de site van de VDAB via je persoonlijk profiel en dan kan je onmiddellijk zien of je recht hebt. Log in en bekijk of je recht hebt.

Wat als je geen recht hebt op loopbaancheques?

Dan kan je in ons loopbaancentrum loopbaanbegeleiding volgen in groep aan dezelfde prijs als de prijs van een traject loopbaanbegeleiding van de VDAB. Kijk in onze kalender wanneer de volgende groep doorgaat.


Hoe werkt het?

Login op de site van de VDAB. Via je profiel kan je een loopbaancheque aanvragen. Je weet onmiddellijk of je recht hebt op loopbaancheques.

Indien je recht hebt op loopbaancheques heb je recht op totaal 7 uur loopbaanbegeleidng verdeeld over 2 loopbaancheques.

De eerste loopbaancheque is voor vier uur begeleiding. De tweede loopbaancheque is voor drie uur begeleiding.

Je zal via Edenred, de partner van de Vlaamse Overheid, een betaalverzoek krijgen van 45,-€ voor de eerste cheque.

Zodra ze de betaling hebben geregistreerd, ontvang je via mail een digitale loopbaancheque.


Op deze cheque staat

  • Je naam
  • Het aantal uren loopbaanbegeleiding waartoe de cheque recht geeft
  • Je klantennummer
  • Je chequenummer
  • De geldigheidsdatum van de cheque

Bezorg deze cheque per mail aan je loopbaanbegeleider. Je loopbaancoach heeft deze nodig om het dossier te kunnen registreren bij de VDAB.

Na het bestellen, moet je binnen de drie maanden starten met je loopbaanbegeleiding, want een loopbaancheque is maar drie maanden geldig.


Wat is een nazorgmoment?

Je loopbaanbegeleider is verplicht om tot 12 maanden na je laatste gesprek een  gratis nazorgmoment aan te bieden.

Dit nazorgmoment bedraagt maximaal 30 minuten als je één loopbaancheque van vier uur gebruikte en maximaal één uur als je twee loopbaancheques gebruikte. Het maakt niet uit hoeveel uren je effectief opgenomen hebt.

Tijdens het nazorgmoment helpt je loopbaanbegeleider om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren. Je loopbaanbegeleider kiest hoe het nazorgmoment verloopt: face-to-face, telefonisch, via mail, online,…


Is er een wachtlijst?

Loopbaancentrum Wijk heeft meerdere loopbaancoaches die klaar staan om je te helpen. Er is maximaal een wachttijd van 14 dagen alvorens je je gratis intakegesprek hebt ingepland. Snel nadien kan je je loopbaantraject starten.


Hoe plan ik een afspraak in?

Je boekt een gratis intakemoment in de agenda (via de knop op de menubalk). Tijdens dit intakegesprek gaat er een eerste inschatting gebeuren van je loopbaanvraag. Aan de hand hiervan en naargelang de stijl van begeleiding die je wenst, word er een loopbaanbegeleider aan je toegewezen. Het doel is om je snel en efficiënt te helpen.