E-nummers in voeding

Deze blog is geschreven door orthomoleculair therapeut RITA SCHENDER. 

Wat zijn E-nummers? E-nummers zijn door de EU goedgekeurde chemische stoffen van zowel natuurlijke als kunstmatige oorsprong. Deze stoffen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om verschillende redenen, zoals het verbeteren van de smaak, het verlengen van de houdbaarheid, of het verbeteren van de textuur. Voordat een stof een E-nummer krijgt, moet de fabrikant bewijzen dat het product veilig is voor consumptie. Dit gebeurt door middel van wetenschappelijke studies, die echter vaak van korte duur zijn (maximaal 3 maanden). Bovendien worden deze studies meestal uitgevoerd op gezonde mensen en worden combinaties van verschillende E-nummers amper getest.

Teruggeroepen E-nummers 

Tussen 2007 en 2017 zijn er 40 eerder goedgekeurde E-nummers alsnog teruggeroepen. Dit toont aan dat de veiligheid van deze stoffen niet altijd gegarandeerd is op de lange termijn.

Gevaarlijke E-nummers 

Als je niets anders doet, vermijd dan ten koste van alles E950-951 (aspartaam) en E620-625 (MSG, mono sodium glutamaat en zijn derivaten, ook bekend als vetsin, umami, soya-extract, gistextract). Deze stoffen kunnen op korte termijn astma, huidreacties, misselijkheid, diarree, slapeloosheid en hyperactiviteit veroorzaken. Bovendien zijn ze mogelijk kankerverwekkend.

Combinaties van E-nummers 

Aspartaam, samen met E104 (gele kleurstof) en E621 (MSG), toont een verhoogde giftigheid. In combinatie met E104 is het zelfs 7 keer gevaarlijker. Mogelijke verhoogde risico’s zijn: aantasting van het zenuwstelsel, kanker, stimulatie van hersentumoren, verstoring van het immuunsysteem, aantasting van DNA-replicatie, overgevoeligheid, en ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en MS.

Gezonde Voedingskeuzes 

Het is het beste om voeding te kiezen van natuurlijke oorsprong: groenten, fruit, eieren, goed vlees, noten, zaden, peulvruchten, champignons en kruiden. Wees op je hoede met alles wat in veel verpakking zit, een lange bewaartijd heeft, felle kleuren heeft, een lange lijst van ingrediënten bevat, en producten die als ‘light’ of ‘dieet’ worden aangeduid.

E-nummers in Cosmetica

E-nummers worden niet alleen in voedingsmiddelen gebruikt, maar ook in cosmetica. Deze additieven kunnen dienen als conserveermiddelen, kleurstoffen, of emulgatoren om de houdbaarheid, kleur en textuur van cosmetische producten te verbeteren. Hoewel de EU strenge regels heeft voor de veiligheid van cosmetische ingrediënten, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke effecten van deze stoffen op de huid en gezondheid. Sommige E-nummers, zoals bepaalde kleurstoffen en conserveermiddelen, kunnen huidirritaties of allergische reacties veroorzaken.

E-nummers in Medicatie

E-nummers worden ook vaak toegevoegd aan medicatie om de smaak, houdbaarheid en stabiliteit te verbeteren. Zoetstoffen zoals aspartaam (E951) worden bijvoorbeeld gebruikt in suikervrije medicijnen en kauwtabletten. Hoewel deze additieven over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor bepaalde E-nummers en bijwerkingen ervaren zoals maag- en darmklachten. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst van medicijnen te controleren, vooral als je bekend bent met allergieën of intoleranties.

E-nummers in Voedingssupplementen

Voedingssupplementen bevatten vaak E-nummers om de smaak, kleur en houdbaarheid te verbeteren. Deze additieven zijn goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en worden geacht veilig te zijn in de toegestane hoeveelheden. Echter, net als bij voedingsmiddelen en medicatie, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor bepaalde E-nummers. Het is daarom raadzaam om de etiketten van voedingssupplementen zorgvuldig te lezen en, indien nodig, advies in te winnen bij een arts of voedingsdeskundige.

Conclusie

Het vermijden van bepaalde E-nummers kan bijdragen aan een gezondere levensstijl, niet alleen in voeding maar ook in cosmetica, medicatie en voedingssupplementen. Door bewust te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten en door de etiketten zorgvuldig te lezen, kun je de inname van potentieel schadelijke stoffen verminderen.

Mocht je een afspraak willen bij Rita, kan je haar contacteren via rita@centrumwijk.be