Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding kan jou helpen te ontdekken wat je gelukkig maakt en wat je energie geeft zodat je weer dat “Joepie het is maandag“-gevoel krijgt. Loopbaanbegeleiding is een intensief coaching traject waarbij je begeleiding krijgt van een loopbaancoach.

Loopbaanbegeleiding is een project dat door de Vlaamse overheid gesubsidieerd wordt om het welzijn van de werkende bevolking te bevorderen. De focus ligt op de professionele activering en integratie op de arbeidsmarkt waarbij de loopbaanvraag centraal staat en waarbij doelen gesteld worden en een realistisch stappenplan wordt uitgewerkt om daar te komen. Samen met je loopbaancoach stel je een POP (persoonijk ontwikkelingsplan) op.

Wanneer loopbaanbegeleiding overwegen?

Volgende vragen zijn mogelijks loopbaanvragen die we samen kunnen oplossen:
- Ik heb geen voldoening meer in mijn werk. Wat kan ik hieraan doen?
- Ben ik toe aan een carriereswitch?
- Ik ervaar stress op het werk. Waar ligt de oorzaak van deze stress en wat kan ik eraan doen?
- Graag wil ik mijn Work-life balans herstellen! Hoe doe ik dat?
- Ik heb een nieuwe leidinggevende die me helemaal niet ligt. Hoe leer ik hiermee omgaan?
- Kan je me helpen om mijn kwaliteiten en valkuilen eens onder de loep te nemen?
- Welk werk past er echt bij mij?
- Ik zou graag zelfstandig worden maar weet niet goed wat me zou liggen of hoe ik eraan begin.

Uiteraard kunnen alle vragen die te maken hebben met je werk aan bod komen tijdens de loopbaanbegeleiding. Bespreek dit zeker met je loopbaancoach.

Wie heeft er recht op loopbaancheques?

- Je woont in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Je werkt momenteel deeltijds of voltijds als werknemer of zelfstandige
- Je hebt minimaal 7 jaar werkervaring ( of 2.555 dagen ) als werknemer of zelfstandige
- Je hebt de laatste 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding gevolgd

Naast deze algemene voorwaarden zijn er enkele uitzonderingen waarbij je toch in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding. Neem hiervoor contact op met de VDAB die je hierover meer zullen vertellen.

Hoe de loopbaancheque aanvragen?

De loopbaancheque kan enkel aangevraagd worden bij de VDAB en dit kan telefonisch op het gratis telefoonnummer 0800/30 700 (elke werkdag van 8 tot 19u) of online via de website van de VDAB (www.vdab.be).

De VDAB onderzoekt of je aan de voorwaarden voldoet en indien ja ontvangt u een betalingsuitnodiging via Edenred. Dit is het bedrijf dat de loopbaancheques uitgeeft. Na betaling van 40€ ontvang je decheque per mail.

Je kan maar 1 loopbaancheque per keer bestellen, De eerste cheque geeft je recht op 4 uur loopbaanbegeleiding.
Als je deze 4 uur begeleiding hebt afgerond dan kan je een tweede cheque bestelling voor 3u begeleiding. Deze tweede cheque is ook 40€ waard. Je kan dus om de 6 jaar voor 80€ een loopbaantraject van 7 uur volgen.
De loopbaancheque kan enkel aangevraagd worden bij VDAB. Je kan dit telefonisch doen op het gratis nummer

Erkend loopbaancentrum?

Centrum Wijk heeft sinds 2018 een samenwerking met Wisl, een erkend loopbaancentrum van VDAB. Wij helpen je graag verder vanuit onze expertise. Je hebt recht op een half uur gratis intakegesprek. Benut deze zeker want dit kan je al heel wat inzichten geven en je loopbaanvraag verduidelijken. Maak gewoon een afspraak via onze online agenda.

Wat als je geen recht hebt op loopbaancheques?

Dan hebben we heel goed nieuws want Centrum Wijk biedt ook groepstrajecten aan. We doen dit aan hetzelfde tarief als een loopbaantraject via de VDAB. Je krijgt dus 7 uur loopbaanbegeleiding voor 80 euro maar dan in groep. Door dit in groep te doen, kan je vaak veel bijleren van elkaar. Kijk op onze kalender om te zien wanneer de volgende groepssessie loopbaanbegeleiding wordt georganiseerd.

Gedragscode VDAB

De VDAB vraagt dat zowel de loopbaanbegeleider als de coachee de gedragscode van de VDAB duidelijk volgen. Deze gedragscode wordt tijdens het eerste loopbaangesprek samen overlopen. Je kan de gedragscode hier al downloaden ter inzage.